Onze tips

Uw groene De Ronde Venen mantelzorg Pas

Half augustus heeft u van de gemeente De Ronde Venen een brief ontvangen waarin vermeld staat wat het saldo op het mantelzorgpasnummer is. 
Vanwege een fout heeft u echter foutieve gegevens ontvangen en staat er een verkeerd pasnummer en een verkeerd saldo in deze brief. 
U kunt deze brief dus als niet verzonden beschouwen en weggooien.
Voer op de website 
www.DeRondeVenenPas.nl het 19-cijferige nummer van de achterkant van uw groene De Ronde Venen mantelzorgpas in om het juiste saldo van uw pas in te zien.
Het saldo is nog te besteden tot 1 juli 2021 bij aangesloten winkeliers. Kijk op de website
www.DeRondeVenenPas.nl onder het kopje Partners om te zien bij wie u het pastegoed kunt besteden. 

De gemeente kiest voor een andere cadeaupas als blijk van waardering voor de mantelzorgers. U hoort hiervan rond de landelijke Dag van de Mantelzorg, 10 november 2020. 


 

Corona testmogelijkheid bij GGDrU (=Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst regio Utrecht)

Als u klachten heeft zoals hoesten en/of neusverkouden en/of koorts dan komt u als Mantelzorger in aanmerking voor het testen op COVID-19.
Voor het aanvragen van een test, neemt u contact op met de GGD regio Utrecht op 030 - 6305400 tussen 8:30 en 17:00 uur. Houd uw BSNummer bij de hand (dat staat op uw Rijbewijs of Identiteitsbewijs).
De GGD stelt u vragen over uw situatie en gezondheid om te beoordelen of u getest kan worden.
Komt u in aanmerking voor een test, dan plant de GGD snel een afspraak in voor de test.
In Houten en in Soest zijn momenteel testlocaties ingericht. Bent u benieuwd hoe een teststraat werkt, bekijk dan het filmpje over de teststraat in Houten.
De GGD streeft ernaar om binnen 48 uur de uitslag aan u door te geven.
 

 


Praatplaat en kinder(voor)leesboek over Corona.

Hoe leg je uit aan bijvoorbeeld iemand met dementie waarom er geen bezoek komt in deze coronatijden. Misschien kan deze praatplaat je hierbij helpen. En hoe kun je aan kinderen uitleggen dat ze hun handen nog vaker moeten wassen in verband met Corona? Misschien kan dit leesboek of dit prenteboek helpen. 

Praten over ziekte en dood in coronatijden.

In deze coronatijden is de noodzaak om met elkaar over ziekte en dood te praten plots flink verhoogd. Tegelijkertijd is onmiddellijk te merken dat dit voor veel mensen niet zo eenvoudig is.
Ze kunnen er wel wat hulp bij gebruiken, bijvoorbeeld met het boekje: Praten over ziekte en dood in coronatijden.

Heb je te maken met hersenletsel?

Heb je vragen over de werking van de hersenen, over (gevolgen van) hersenaandoeningen en/of over (wetenschappelijk) hersenonderzoek?
Ervaren voorlichters geven betrouwbare, algemene informatie over deze onderwerpen.
De Infolijn is telefonisch bereikbaar op: 070 – 209 22 22 (op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 14:00 uur).
In deze bijzondere tijd is het belangrijk om duidelijkheid te scheppen over het coronavirus in combinatie met (de gevolgen van) een hersenaandoening.
Lees hier antwoorden op vragen over het coronavirus, hersenaandoeningen en de Hersenstichting.
Goed om te weten: de Hersenstichting behandelt zelf geen patiënten en heeft geen artsen en/of behandelaars in dienst. Voor een persoonlijk medisch advies of diagnose verwijzen we je altijd naar je huisarts en/of behandelend specialist.
 


Jong mantelzorgen in Coronatijd

Jonge mantelzorgers hebben nu alle reden om zich extra zorgen te maken over hun gezinslid met een beperking. Heb jij een vraag die Movisie kan beantwoorden? Lees dit artikel van Movisie en stel je vraag.
Juist nu in deze corona-tijden dreigen de jonge mantelzorgers een vergeten groep te raken, omdat zij zelf niet snel aan de bel zullen trekken voor hulp. Daarom roepen de landelijke samenwerkingspartners MantelzorgNL, JMZ Pro en Vanzelfsprekend!? ons op om in de Week van de Jonge Mantelzorger (de eerste week van juni) wel aandacht te vragen voor deze doelgroep, maar dan in een aangepaste (online) vorm en met focus jonge mantelzorgers in coronatijd. In de week van 5 tot en met 11 oktober willen we nogmaals aandacht vragen voor deze belangrijke doelgroep. En dan is de focus vooral gericht op fysieke activiteiten en bijeenkomsten.
Ben jij onder de 25 jaar en groei jij op met zorgen, zorgen maken over iemand of zorgen voor iemand in het gezin? Je staat er niet alleen voor! We bieden je vertrouwen en een luisterend oor of hulp en ondersteuning als je dat nodig hebt.
Meld je aan bij Mantelzorg De Ronde Venen via het webformulier, dan kunnen we je uitnodigen als we iets voor jou en andere jongeren die zorgen, willen organiseren. 
In De Ronde Venen, noemen we kinderen die jong mantelzorgen, Jonge Helden.
We gaan maandelijkse inloop-avonden organiseren voor Jonge Helden, waar je naartoe kan. Als je liever niet alleen komt, neem dan iemand mee of bel met Ester op 0297-230280.
Als je je inschrijft, ontvang je een jaarlijkse attentie rondom de dag van de Mantelzorg in november.
De eerste week van juni stond landelijk in het teken van Jong Mantelzorgen. MantelzorgNL, Vanzelfsprekend! en JMZPro werkten samen met influencers om landelijk aandacht te vragen voor Jong Mantelzorgen. Via het Jongerenwerk & Mantelzorg De Ronde Venen van Tympaan-De Baat en de gemeente zijn ook filmpjes gepost op social media. 
In verband met corona-maatregelen zijn activiteiten in het kader van de Week van de Jonge Mantelzorger uitgesteld naar de week van 5 tot en met 11 oktober 2020. 
Ben je bijna 18 jaar? Lees dan op deze website wat je allemaal moet gaan regelen voor jezelf. 
 


Ondersteuning van MEE

U kunt bij MEE terecht met uw vragen over zorgtaken, opvoeding, onderwijs, wonen of werk en inkomen. Of zoekt u iemand die met u meedenkt en onafhankelijk advies geeft? Bijvoorbeeld bij de voorbereiding van een ‘keukentafelgesprek’ met de gemeente of bij vragen en knelpunten bij langdurige zorg. Het is de bedoeling dat u met de hulp die u van uw gemeente krijgt vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zelfstandig kunt blijven wonen. En volledig mee kunt doen aan de maatschappij. Heeft u ondersteuning nodig, vraag dan een gratis onafhankelijke cliëntondersteuning van MEE. Mensen met een Wlz-indicatie (Wet langdurige zorgen hun mantelzorgers kunnen ook gebruikmaken van gratis onafhankelijke cliëntondersteuning van MEE. Wat is er nodig voor een aanvraag Wlz-indicatie? 

MEE hulp is altijd gratis. U heeft geen verwijzing nodig en u betaalt geen eigen bijdrage. U kunt rechtstreeks contact opnemen met MEE Utrecht, Gooi & Vecht op 030 264 22 22 of per e-mail clientondersteuning@mee-ugv.nl. MEE helpt u graag.

Handige informatie van MEE


Dagbesteding in De Ronde Venen.

Wilt u gebruik maken van Dagbesteding in De Ronde Venen? Ga naar het Servicepunt voor meer informatie. Begin 2019 zijn twee nieuwe locaties van start gegaan: 
Beleef het Leven in Mijdrecht en Buurderij Van Dam in Wilnis.

Dienstverlening aan huis

Huurt u als particulier iemand in voor huishoudelijke werkzaamheden? Of doet u huishoudelijk werk in en om het huis voor een andere particulier?  
En is dit voor minder dan 4 dagen per week? Dan kunt u misschien gebruikmaken van de regeling dienstverlening aan huis en afspraken vastleggen in een contract.
Kijk voor meer informatie over Dienstverlening aan huis op de website van de Overheid. Of download de informatie via deze link. Natuurlijk kunt u ook langsgaan
op het Servicepunt in Abcoude, Mijdrecht, Vinkeveen of Wilnis als u daarbij gehopen wilt worden.

Saar aan Huis

Saar aan Huis is een klantgerichte particuliere organisatie die passende hulp biedt aan inwoners die ondersteuning nodig hebben om comfortabel en verantwoord thuis te kunnen blijven wonen. De medewerkers, de Saars kunnen ingezet worden voor gezelschap, boodschappen en koken, nacht– en slaapdiensten, begeleiding en doktersbezoek of (licht) huishoudelijk werk. Het tarief voor reguliere werkzaamheden is € 23,00 per uur. Wilt u een gesprek of heeft u vragen, 
neem dan contact op met Marion de Vries via 020-7602111 of per e-mail aan marion.devries@saaraanhuis.nl en u kunt ook kijken op de website van Saar aan Huis.

 


Oproep voor deelname aan onderzoek: partners van mensen met ongeneeslijke kanker gezocht

Om de toegang tot begeleidende zorg te verbeteren voor mensen die geraakt zijn door kanker, is het online programma Oncokompas ontwikkeld. Er is nu ook een versie beschikbaar voor de partners van mensen die niet meer beter worden.
Om na te gaan wat het effect is van Oncokompas, worden partners van mensen met een ongeneeslijke vorm van kanker gezocht voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek. Voor het onderzoek wordt u gevraagd om 3 vragenlijsten in te vullen, verspreid over 3 maanden. 
Heeft u interesse om mee te doen aan het onderzoek? Dan kunt u voor meer informatie terecht op de website van Oncokompas of een e-mail sturen naar Anouk Schuit (onderzoeker Vrije Universiteit Amsterdam) via a.s.schuit@vu.nl.

Samen Dementievriendelijk in De Ronde Venen 

Dementie raakt ons allemaal. Een op de vijf mensen krijgt dementie. Rondom elke persoon met dementie staan drie mantelzorgers. De kans is dus groot dat je in je omgeving iemand kent die hiermee te maken heeft.
Iedereen kan op zijn eigen manier een steentje bijdragen om het leven van mensen met dementie en hun mantelzorgers aangenamer te maken. Maar wat kun je als buurtbewoner voor je omgeving doen? Of als ondernemer?
Informatie over dementie en online trainingen 'omgaan met dementie' vind je op: samendementievriendelijk.nl  
Vier tips om een mantelzorger van iemand met dementie te ondersteunen 
www.dementie.nl

 

MantelzorgNL (voorheen Mezzo)

De landelijke vereniging voor mantelzorgers: mantelzorg.nl. Voor advies, informatie en ondersteuning. Wie lid wordt, kan gebruik maken van extra’s zoals sociaaljuridische ondersteuning.

De Mantelzorglijn 

Bereikbaar tussen 9.00 - 16.00 uur voor informatie, ondersteuning of een luisterend oor. Tel 030 - 760 60 55 Of e-mail mantelzorglijn@mantelzorg.nl Voor emotionele ondersteuning kun je buiten vaste werktijden bellen met de SOS telefonische Hulpdienst 0900-0767.

 

E-learning

Deze zes online trainingen geven je nuttige handvatten. Het gaat om korte trainingen die iedereen kan volgen en die ook nuttig kunnen zijn voor iedereen die mantelzorger is.
Als je vrijwilligerswerk doet, neem je natuurlijk ook altijd jezelf mee. Jouw kennis en de manier waarop je met mensen en emoties omgaat, zijn uniek voor jou. Hoe zet je die kwaliteiten het best in als vrijwilliger? Zo kun je met nog meer plezier en zelfvertrouwen je vrijwilligerswerk doen.