Mantelzorgkrant

We brengen regelmatig 'De Mantelzorgkrant' uit. Daarin informeren we mantelzorgers over wat op landelijk niveau voor hen interessant is (bepaalde fiscale regelingen, mogelijkheden rond zorgverlof voor werknemers of extra huishoudelijke ondersteuning en nog veel meer). Ook besteden we uiteraard ruimschoots aandacht aan ‘lokaal nieuws’: over cursussen en bijeenkomsten die we organiseren en over gemeentelijk beleid dat interessant is voor mantelzorgers.

De nieuwste Mantelzorgkrant.

 

Actueel:

Opgroeien met een ziek gezinslid waardoor het kind gewend is om extra (zorg) taken te doen of moet het kind altijd met de ouders mee omdat het kind de Nederlandse taal beter beheerst dan de ouders?
Dan is het belangrijk dat het kind gezien wordt door ons en dat het kind naast de extra taken ook kind kan zijn, kan spelen met leeftijdgenoten, kan sporten en huiswerk kan maken.

In De Ronde Venen organiseerden wij een gratis theatervoorstelling voor kinderen van 10 tot 15 jaar op 20 juni. Dit theater ging over hoe het is om extra taken te hebben binnen het gezin en hoe je daarmee omgaat.
Na deze theatervoorstelling organiseren wij een 'pizza-avond' voor jongeren tot 24 jaar. Een vriendje, vriendinnetje of ouder mag mee. Aanmelden via: [email protected]   In de flyer vind je de tijden, locatie etcetera.

Ken je een Jonge Mantelzorger, laat hem of haar zich dan aanmelden als Mantelzorger via dit webformulier dat ook te vinden is op de homepagina van Mantelzorg De Ronde Venen.
In november ontvangt de Jonge Mantelzorger dan de jaarlijkse mantelzorgwaardering: 2 Bioscoopbonnen. 

 

Wandelgespreksgroep:

Zorgt u voor iemand met (beginnende) dementie, houdt u van wandelen en heeft u behoefte om ervaringen uit te wisselen?
Neem dan deel aan de wandelgespreksgroep.

Op zes dinsdagochtenden in september en oktober organiseert Mantelzorg De Ronde Venen ‘de wandelgespreksgroep’.
De wandelgespreksgroep is er voor mensen die zorgen voor iemand met (beginnende) dementie, zoals een partner, ouder, buur of kennis.
Coördinatoren Ester Hoogkamp en Carolien Harbers van Mantelzorg De Ronde Venen en begeleiden met vrijwilligers de groep.

We starten elke bijeenkomst om 10.00 uur met koffie/thee en hebben het het eerste uur over diverse onderwerpen als: Hoe is mijn leven veranderd,
hoe ga ik om met gedragsveranderingen, hoe kijk ik naar de toekomst en hoe blijf ik als mantelzorger in balans. Er is gelegenheid om ervaringen uit te wisselen,
uw vragen te bespreken en samen te zoeken naar oplossingen voor eventuele problemen.

Om 11.00 uur maken we vervolgens een wandeling van circa een uur in een rustig tempo; over verharde of onverharde wegen.
Telkens nemen we een ander stuk van De Ronde Venen in de wandeling mee. Rond 12.00 uur zijn we terug op de plek waar we gestart zijn.
Bent u slecht ter been? Dan kunt u ook alleen deelnemen aan het gedeelte tussen 10.00 en 11.00 uur.

Kosten en betaling 
De gemeente draagt een deel van de kosten. Uw eigen bijdrage is € 15,00 voor zes wandelingen. Dit is inclusief een kopje koffie/thee met wat lekkers.
Goed om te weten: u geeft zich dus op voor alle wandelingen, en u laat ons weten indien u een keer niet kunt.
U leert hierdoor een vaste groep mensen kennen die u telkens weer ziet. De groep bestaat uit minimaal 7 en maximaal 12 personen.

Wilt u deelnemen, maar heeft u iemand nodig die aanwezig is bij de persoon voor wie u zorgt en lukt het u niet om zelf vervanging te regelen?
Neem dan contact met ons op en wij zoeken samen naar een oplossing.

Data wandelingen 
De dinsdagen:  17 september, 24 september, 1 oktober, 8 oktober, 15 oktober en 22 oktober.

Tijd: van 10.00 tot 12.00 uur.
Locatie: wisselende locaties in de Ronde Venen. Uiterlijk een week van te voren hoort u 
waar we de daaropvolgende keer verzamelen.

Opgeven of vragen?
Stuur een e-mail naar [email protected], t.a.v. Ester Hoogkamp, Coördinator Mantelzorg De Ronde Venen of bel 0297-230280.
Vermeld of vertel duidelijk uw, adres en telefoonnummer als u ons een mail stuurt of belt. Wij nemen vervolgens contact met u op.